Dobra passa Sekcji Warcabowej Stowarzyszenia „Pomóżmy Razem” w Starym Dzikowie trwa

Drużynowe Młodzieżowe Mistrzostwa Polski w Warcabach 100-polowych w Dąbkach
k. Koszalina to 6-ta impreza rangi mistrzostw Polski w jakich sekcja bierze udział
i nieprzerwanie z każdej przywozi medal. Tym razem srebrny medal mistrzostw Polski zdobyła pierwsza drużyna dziewcząt w kategorii do lat 10 w składzie Jagoda Kozicka
i Zuzanna Czerniak.
Jagoda jako pierwsza zawodniczka z gminy Stary Dzików w kwietniu zdobywając brązowy medal indywidualnych MP została powołana do kadry Polski wyjeżdżającej na Młodzieżowe Mistrzostwa Europy (Litwa 30.07-9.08.2018). Niestety z przyczyn rodzinnych musi zrezygnować z wyjazdu. W Dąbkach startowały również inne drużyny.
Druga drużyna w składzie: Milena Śliwa, Julia Nieckarz i Maja Ozimek zdobyła 9 miejsce.
W kategorii chłopców do lat 8 I drużyna w składzie: Hubert Goraj, Patryk Leniart i Emanuel Bajk (wypożyczony z LSWKS Złote Piony Bielawa) zajęła 4 miejsce a druga w składzie: Łukasz Śliwa, Michał Halesiak i Paweł Goraj) – 8 miejsce.
Startowała również młoda (11 lat) drużyna dziewcząt w kategorii do lat 13 i zajęła
6 miejsce.
Warcabistów czeka jeszcze ważny wyjazd na Indywidualne Mistrzostwa Polski Dzieci
(kat do lat 6 i 8) w dniach 6-8 lipca br. w Bydgoszczy i wszyscy maja nadzieję, że medalowa passa zostanie podtrzymana.

X Drużynowe Mistrzostwa Polski w Warcabach Klasycznych 64-polowych.

Pierwsze efekty długich treningów i samodzielnej pracy w domu.
Złoty medal w X Drużynowych Mistrzostwach Polski w Warcabach Klasycznych
64-polowych w kat.do lat 8 chłopców.
Zwycięska drużyna w składzie: Hubert Goraj, Alan Ciurko i Patryk Leniart.
Trwają mistrzostwa indywidualne i szanse na kolejne medale.

Projekt ” Tradycja i smak – szansą rozwoju Ekonomii Społecznej”

Zapraszamy na kolejne bezpłatne warsztaty w ramach projektu „Tradycja i smak- szansą rozwoju Ekonomii Społecznej” w dniu 19.03.2018 godz. 18:30 w GOK Stary Dzików.
Tym razem , każdy z was będzie mógł spróbować swoich sił w robieniu ozdób z krepiny
i bibuły.
Zajęcia warsztatowe poprowadzą członkowie Stowarzyszenia Twórców Sztuki Ziemi Lubaczowskiej.
Wszystkie materiały na zajęcia ( krepina, bibuła, i inne dekoracje) zostały zakupione
w ramach projektu.

„Tradycja i smak” – szansą rozwoju Ekonomii Społecznej

Celem głównym projektu „Tradycja i smak”- szansą rozwoju Ekonomii Społecznej
jest rozwój i promocja Ekonomii Społecznej na terenie gminy Stary Dzików w okresie 01.03.2018 do 30.06.2018 roku.

Cel szczegółowy określa zwiększenie wiedzy dotyczącej zasad ekonomii społecznej wśród  15 członków stowarzyszenia, 5 osób przedstawicieli firm, oraz  20 osób fizycznych, integrację i aktywizację 100 osób terenu gminy Stary Dzików – dzieci
i młodzież, członków stowarzyszenia, przedstawicieli firm i instytucji, osób fizycznych  poprzez udział w warsztatach tematycznych w okresie od 01.03.2018 do 30.06.2018 .

Cel szczegółowy realizowany poprzez:

  1. a) aktywna społeczność na rzecz ekonomii społecznej,
  2. b) wspólna praca drogą do rozwoju ekonomii społecznej,
  3. c) dzieci i młodzież szansą rozwoju ekonomii społecznej.

Codzienne obowiązki, brak czasu sprawiają, że coraz więcej ludzi zapomina o swoich korzeniach, polskiej tradycji oraz wspólnego spędzania wolnego czasu oraz nawykach zdrowego odżywiania. Projekt ma na celu integrację lokalnej społeczności poprzez organizację warsztatów z rękodzieła (wyroby z krepiny i bibuły),warsztatów fitness oraz warsztatów zdrowego odżywiania poprzez aktywność społeczną mieszkańców gminy Stary Dzików.
Spędzanie wolnego czasu w gronie rodzinnym, społeczności lokalnej będą impulsem do podejmowania działań w dziedzinie rozwoju ekonomii społecznej.

Warsztaty  realizowane w trzech aspektach ideowych mają pokazać  niszę  w tych dziedzinach życia na terenie gminy Stary Dzików. Wspólne spotkania warsztatowe mają dać bodziec do działania i podejmowania wspólnych inicjatyw w celu zakładania spółdzielni socjalnych, przedsiębiorstw społecznych , stowarzyszeń itp. jako podmioty ekonomii społecznej. Dla podmiotów ekonomii społecznej istotne znaczenie – obok celu gospodarczego – ma misja społeczna, która wspiera osoby w trudnej sytuacji w znajdowaniu, rozwiązań ich problemów, m.in. w zakresie łączenia życia zawodowego i prywatnego, równości płci, jakości życia rodzinnego oraz zdolności do opieki nad dziećmi, osobami starszymi i osobami niepełnosprawnymi.

Warsztaty tematyczne(trzy rodzaje) przyczynią się do budowania wspólnych relacji międzyludzkich, pielęgnowanie tradycji  (lokalna społeczność, rodzina, lokalne grupy działania np. KGW, Klub Seniora, dzieci, młodzież) co w efekcie pokazuje wspólne działania na rzecz aktywności całego społeczeństwa.

Realizacja projektu będzie odbywać się poprzez:

a)warsztaty rękodzieła- wyrabiamy kwiaty i ozdoby z bibuły i krepiny-zajęcia rozbudzają wyobraźnię, rozwijają zdolności manualne, pozwalają poznać nowe techniki, a także są okazją do zawarcia nowych znajomości z osobami, które łączy wspólna pasja.

b)warsztaty dotyczące zdrowego odżywiania- zdrowe nawyki poprzez przygotowywanie zdrowych przekąsek i koktajli ma na celu kreowanie właściwych nawyków żywieniowych oraz wyrobienie chęci sięgania po zdrową i ekologiczną żywność. Na zajęciach poruszana jest także edukacja na temat wartości odżywczych warzyw i owoców a także innych produktów spożywanych na co dzień.

c) warsztaty fitness- wspólne spędzania wolnego czasu wszystkich grup społecznych na terenie gminy Stary Dzików.

Główną ideą projektu jest przekonanie młodych ludzi że szansą na rozwój jest zakładanie podmiotów ekonomii społecznej.